ANALIZA DE SOL
ROLUL SUBSTANTELOR NUTRITIVE IN CRESTEREA SI PRODUCTIA PLANTELOR
Cele trei elemente necesare plantelor cel mai adesea sunt azotul (N), fosforul (P) si potasiul (K). Acestea sunt numite macroelemente, in timp ce alte elemente necesare plantelor in cantitati mai mici, sunt numite microelemente. in hidroponica, plantele au nevoie de o solutie nutritiva echilibrata, compusa din macro si microelemente. Carenta sau excesul unui singur element nutritiv poate provoca un dezechilibru in fiziologia plantelor si in absorbtia de alte elemente nutritive. Lipsa nutrientilor poate duce la cresterea neregulata a plantelor, rezistenta scazuta la boli sau productie limitata cantitativ si calitativ. Excesul de nutrienti poate duce la risipa de ingrasaminte, poluare a apelor subterane si acumularea de substante periculoase in culturile produse.
AZOT
Azotul (N) este de obicei absorbit de plante sub forma de nitrati (1403-) si, in intr-o masura mai mica, sub forma de amoniu (NH4+). In hidroponica, cele doua componente se=unt utilizate in solutii nutritive, intr-un raport adecvat.
ACTIUNE
PREZENT IN proteine, enzime, clorofila, hormoni, vitamine, DNA si RNA
- • este esential pentru plante in faza de crestere
- • favorizeaza prelungirea trunchiurilor si a mugurilor
- • favorizeaza productia de frunze
- • ajuta la absorbtia altor nutrienti (in special a fosforului)
- • favorizeaza productia de fructe, cantitativ si calitativ
EFECTE ALE CARENTELOR
- • incetinirea cresterii
- • dimensiuni mici ale frunzelor
- • ingalbenirea frunzelor
- • dimensiuni mici ale fructelor
- • maturizare premature
EFECTE ALE EXCESULUI
- • reducere a rezistentei la boll si agenti atmosferici
- • cresterea consumului de ape cauzat de o productie excesiva de frunze
- • calitatea proasta a fructelor
- • incetinirea maturizarii
- • reducere a absorbtiei potasiului
APA PENTRU IRIGATII (DOMENIU INFERIOR)
In zonele agricole, sunt destul de des intalnite valori alterate ale unor elemente din compozitia chimica a apelor de irigare. Problema cea mai importanta este legata de concentratia mare de nitrati, de obicei, cauzata de fertilizarea excesiva sau de raspandirea irationala a ingrasamintelor lichide. Analiza apelor de irigare permite identificarea substantelor nutritive prezente si cantitatea acestora in vederea stabilirii unui plan eficient de fertilizare. De exemplu, in cazul in care cantitatea de ape utilizata pentru culturi este de 250 mm/ha (= 2500000 L/ ha) iar concentratia de nitrati (NO3-) este de 150 mg/I (34 mg/I ca nitrate-nitrogen NO3-N), solul primeste 85 kg/ha de nitrogen. Pentru a alege tipul si cantitatea de ingrasaminte care urmeaza sa fie utilizate, este important sa se ia in considerare aceste informatii, pentru a nu irosi ingrasamantul si a reduce poluarea solului.
SOLUTII NUTRITIVE (DOMENIU MEDIU SAU SUPERIOR)
Cerintele nutritive ale plantelor sunt determinate de tipul de planta, de varsta si de conditiile de mediu. Controlul compozitiei chimice a solutiilor nutritive destinate plantelor este o operatie care permite o pregatire corecta a ingrasamintelor. In analiza solutiei, este posibila alegerea unor valori dintr-un domeniu mediu sau unul superior, in functie de concentratia substantelor. Domeniul mediu este, de obicei, corespunzator analizelor solutiilor reziduale din sistemele de reciclare. Elementele nutritive sunt absorbite diferit de care plante, prin urmare, solutia nutritiva pierde din elemente, devine saraca si trebuie sa he imbogatita. Domeniul superior, in mod normal, corespunde valorilor tipice a solutiilor nutritive. Prin urmare, este posibil sa se confirme faptul ca solutia conferita plantelor contine cantitatile de substante nutritive corecte.
FOSFOR
Fosforul (P) are un rol important in multe procese biochimice si fiziologice fundamentale. Plantele asimileaza fosforul sub forma de ion fosfat (PO43").
ACTIUNE
PREZENT IN DNA si RNA, ATP ADP
- • stimuleaza cresterea radacinilor
- • stimuleaza inmugurirea
- • stimuleaza fecundarea maturizarea
- • intareste tesuturile vegetale
- • este necesar in formarea semintelor
EFECTE ALE CARENTELOR
- • intarzierea maturizarii
- • incetinirea cresterii
- • dimensiuni mici ale frunzelor
- • scaderea productiei (dimensiuni mici ale fructelor si formarea dificila a semintelor)
- • reducerea sistemului de radacini
EFECTE ALE EXCESULUI
- • maturizarea prematura
- • efecte negative asupra absorbtiei unor microelemente ca fier, zinc, bor si cupru
POTASIU
Potasiul (K) este esential in sinteza proteica. Carenta de potasiu este destul de frecvent intalnita in solurile calcaroase. Potasiul este absorbit ca si K+.
ACTIUNE
PREZENT IN tesuturi responsabile pentru cresterea plantelor (meristeme primare si secunda re), embrioni si vacuole de celule
- • imbunatateste calitatea fructelor si florilor
- • confera mai mare rezistenta atat la inghet cat la boll provocate de ciuperci (creste grosimea cuticulara)
- • regleaza turgescenta celulara (ajuta la reglarea proceselor osmotice si creste rezistenta la uscare)
- • regleaza deschiderea si inchiderea stomatica (aceasta presupune o influenta puternica asupra transpiratiei fotosintezei)
EFECTE ALE CARENTELOR
- • incetinirea cresterii
- • dimensiuni mici ale fructelor, lipsa coloratura
- • cresterea transpiratiei
- • rezistenta redusa la frig.
EFECTE ALE EXCESULUI
- • absorbtie redusa a calciului si a magneziu
- • cresterea consumului de apa
- • cresterea substratului de salinitate